Prínosy a použitia klinčeka sa datujú do starovekej Číny a Indie. Klinček ako korenie pri varení dodáva pokrmom či dezertom korenistú príchuť. Klinček sa tiež vďaka svojej chuti a schopnosti čistiť ústnu dutinu vo veľkej miere používa v zubných prípravkoch, cukrovinkách a žuvačkách. Hlavná chemická látka v klinčeku, eugenol, mu navyše dodáva schopnosť výraznej stimulácie a dodania energie, keď sa používa ako hrejivý masážny olej.
V porovnaní so sušenými zmesami na ochutenie, koreninami či inými dochucovadlami sú esenciálne oleje veľmi silné, takže aj to najmenšie množstvo oleja môže do vášho jedla pridať intenzívnu explóziu príchuti. Keď používate olej z klinčeka pri varení, najlepšie je použiť metódu špáradla – namočte špičku čistého špáradla do fľaštičky s esenciálnym olejom a špáradlom zamiešajte suroviny. Keď ste už špáradlom pomiešali jedlo, skúste ho ochutnať a posúdiť, či chcete pridať viac oleja alebo nie.