Zeler sa používal už v piatom stočí v Číne a stal sa dobre známou súčasťou mnohých jedál. Čerstvé sezónne rastliny zeleru, ako tie na lokálnych farmárskych trhoch, dorastajú vo výšky 90 cm, sú jasno zelené a prekypujú životom. O zelere je známe, že má komplexnú, silnú, sladkú a korenistú arómu. Rastlina úplne dozrieva v druhom roku. Prináša malé plody, ktoré majú hnedý nádych. Obsahujú semená, ktoré sú zdrojom esenciálneho oleja. Ten sa extrahuje destiláciou vodnou parou.
V porovnaní so sušenými zmesami na ochutenie, koreninami či inými dochucovadlami sú esenciálne oleje veľmi silné, takže aj to najmenšie množstvo oleja môže do vášho jedla pridať intenzívnu explóziu príchuti. Keď používate pri varení olej zo semien zeleru, najlepšie je použiť metódu špáradla – namočte špičku čistého špáradla do fľaštičky s esenciálnym olejom a špáradlom zamiešajte suroviny. Keď ste už špáradlom pomiešali jedlo, skúste ho ochutnať a posúdiť, či chcete pridať viac oleja alebo nie.