Esenciálny olej doTERRA zázvor pochádza z Madagaskaru a získava sa z čerstvého podzemku zázvoru – podzemnej stonky rastliny, z ktorej vychádza koreňový systém. Zázvor, špecialita mnohých jedál ázijskej kuchyne, má pri použití ako kuchynská korenina pikantnú a voňavú príchuť. V Západných tradíciách sa zázvor najčastejšie používa v sladkostiach, napríklad v zázvorníku či zázvorových sušienkach. Zázvor je tiež dobre známy svojou schopnosťou zmierniť občasné žalúdočné nevoľnosti.
Na ochutenie jedla je potrebné podstatne menšie množstvo esenciálneho oleja než sušeného ochutenia, korenín či iných ochucovacích prostriedkov. V porovnaní so sušenými zmesami na ochutenie, koreninami či inými dochucovadlami sú esenciálne oleje veľmi silné, takže aj to najmenšie množstvo oleja môže do vášho jedla pridať intenzívnu explóziu príchuti. Keď používate olej zázvor pri varení, najlepšie je použiť metódu špáradla – namočte špičku čistého špáradla do fľaštičky s esenciálnym olejom a špáradlom zamiešajte suroviny. Keď ste už špáradlom pomiešali jedlo, skúste ho ochutnať a posúdiť, či chcete pridať viac oleja alebo nie.