Rozmarín je aromatický vždyzelený ker, ktorého listy sa často používajú na ochutenie jedál, napríklad plnky do pečenej hydiny, bravčoviny, pečenej jahňaciny, kuraciny a morčaciny. Rozmarín, dlho vysoko vážený, sa pokladal v starovekej gréckej, rímskej, egyptskej a hebrejskej kultúre za posvätný. Bylinná energizujúca vôňa rozmarínu sa často používa v aromaterapii a masážnej terapii.
V porovnaní so sušenými zmesami na ochutenie, koreninami či inými dochucovadlami sú esenciálne oleje veľmi silné, takže aj to najmenšie množstvo oleja môže do vášho jedla pridať intenzívnu explóziu príchuti. Keď používate rozmarínový olej pri varení, najlepšie je použiť metódu špáradla – namočte špičku čistého špáradla do fľaštičky s esenciálnym olejom a špáradlom zamiešajte suroviny. Po pomiešaní špáradlom skúste jedlo ochutnať a posúdiť, či by sa malo pridať viac oleja.