Citrónová tráva produkuje dymový citrusový esenciálny olej, ktorý používateľovi ponúka celú škálu účinkov. Citrónová tráva sa už roky používa v ázijskej kuchyni do polievok, čajov a karí, ako aj k rybám, hydine, hovädziemu mäsu a plodom mora. Citrónová tráva tiež pôsobí prečisťujúco a tonizujúco a často sa pre tieto účinky používa v prípravkoch starostlivosti o pleť. Citrónová tráva má prenikavú bylinnú arómu, ktorá môže zvýšiť uvedomelosť a podporiť pozitívny postoj.
V porovnaní so sušenými zmesami na ochutenie, koreninami či inými dochucovadlami sú esenciálne oleje veľmi silné, takže aj to najmenšie množstvo oleja môže do vášho jedla pridať intenzívnu explóziu príchuti. Keď používate olej citrónová tráva pri varení, najlepšie je použiť metódu špáradla – namočte špičku čistého špáradla do fľaštičky s esenciálnym olejom a špáradlom zamiešajte suroviny. Po pomiešaní špáradlom skúste jedlo ochutnať a posúdiť, či by sa malo pridať viac oleja.