Mäta klasnatá je sladká osviežujúca bylina, ktorá sa na celom svete používa na ochucovanie. Pre svoju mätovú chuť a na podporenie sviežeho dychu sa vo veľkej miere používa v žuvačkách, sladkostiach a dentálnych výrobkoch. Mäta klasnatá sa výrazne odlišuje od mäty piepornej, používa sa preto v jedlách aj pri nanášaní na pokožku ako menej intenzívna voľba. V kuchyni sa mäta klasnatá často používa na prípravu šalátov, nápojov a dezertov, ale taktiež ako prísada do domácich šalátových dresingov a na marinovanie mäsa.
V porovnaní so sušenými zmesami na ochutenie, koreninami či inými dochucovadlami sú esenciálne oleje veľmi silné, takže aj to najmenšie množstvo oleja môže do vášho jedla pridať intenzívnu explóziu príchuti. Keď používate olej z mäty klasnatej pri varení a pečení, najlepšie je použiť metódu špáradla – namočte špičku čistého špáradla do fľaštičky s esenciálnym olejom a špáradlom zamiešajte suroviny. Po pomiešaní špáradlom skúste jedlo ochutnať a posúdiť, či by sa malo pridať viac oleja.